PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Dandy Warhols

vrijdag 27 april 2012Ancienne Belgique Brussel

The
Foto: AB

Een behoorlijk divers publiek uit verschillende windstreken verzamelde zich vrijdagavond in de AB voor Amerikanen The Dandy Warhols. Het viertal is naar eigen zeggen inmiddels 18 jaar bezig en komt in Brussel het nieuwe ‘This Machine’ (2012) voorstellen. We zouden een lekker ouderwetse rockavond krijgen met snerpende gitaren, de rauwe stem van zanger Courtney Taylor-Taylor en een vrolijk rondhupsende Zia McCabe aan de keyboards.

In een blauwe waas komt de band onder luid gejuich op en start gestaag met standaard opener ‘Be In’. De meeslepende song uit ‘Come Down’ (1997) doet al snel het middenplein van de AB vollopen wanneer drummer Brent DeBoer strak het ritme aangeeft en de band en hun logo plots fel worden verlicht. ‘We Used to Be Friends’ en ‘Not if You Were The Last Junkie on Earth’ zorgen met hun degelijkheid al snel voor een tevreden publiek dat enthousiast meeklapt.  De band gaat met een razende vaart over naar het repetitievere ‘I Love You’ dat eerst zacht wordt gefluisterd door de zaal en dan steeds luider klinkt. De liefde voor The Dandy Warhols is duidelijk wederzijds.

‘Good Morning’ wordt eerder donker gespeeld en lijkt een moeilijk nummer om live te brengen, maar het geboeide publiek moedigt de band volop aan en gaat weer met de handen op elkaar. Echt genieten is het vooral bij ‘The Last High’ uit ‘Welcome to the Monkey House’ (2003). De psychedelische popsong wordt krachtig gespeeld en laat meerdere vuisten in de lucht gaan. Ook Courtney komt wat los en grapt even over zijn gitaar, eentje uit 1967 die alleen al om die reden ‘cool klinkt’, al horen we af en toe ergens een vreemd akkoord. Het publiek gaf niet om de kleine foutjes en knikte volop mee met degelijke, nieuwe nummers ‘I Am Free’ en ‘Sad Vacation’ .

Courtney vergiste zich vervolgens nog even van land toen hij een ‘Grazie’ mompelde, maar ook dat leek het publiek absoluut niet te deren. Het werd vervolgens getrakteerd op een scherp ‘You Come in Burned’ waarin de frontman vrolijk mee aan de percussie gaat, terwijl we vooral helemaal mee waren bij een lieflijk ‘Well They’re Gone’. Het nummer werd zacht en teder gespeeld zodat de rockballad vanavond volledig tot uiting kwam. Ook deze versie van The Dandy Warhols blijkt dus te werken. Een volgend hoogtepunt kregen we met een akoestisch ‘Every Day Should Be A Holiday’  terwijl een deel van de band even in de coulissen verdween. Het publiek neemt een paar keer enthousiast de zang over van Courtney die gelukkig de duim in de lucht steekt.

De registers en het volume worden zoals verwacht helemaal opengetrokken bij bekendste hit ‘Bohemian Like You’. De massa springt als gekken mee en de band profiteert daar lustig van bij rocksong ‘Get Off’ uit ‘Thirteen Tales From Urban Bohemia’ (2003). Er wordt kunstig versneld, vertraagd en wanneer de lichten even vol op de zaal schijnen, zien we enkel nog klappende handen. Ook ‘Horse Pills’ en ‘Wasp in the Lotus’ zorgen voor het nodige gespring terwijl we Courtney en gitarist Peter Holmström zien rukken en plukken aan hun snaren.  ‘Godless’ komt dan weer plagend traag op gang en de band haalt nog even alles uit de kast bij afsluiter ‘Country Leaver’.

Wanneer de lichten terug aan gaan in de AB is dat duidelijk niet naar de zin van het publiek dat blijft joelen tot The Dandy Warhols terug op het podium verschijnen. Het viertal doet normaal niet aan bisrondes, maar maken vanavond graag een uitzondering en zetten met ‘Boys Better’ de kers op de taart. Even springen tot groot jolijt van de groep nog enkele fans  op het podium voor ze er weer vakkundig worden afgehaald door de security.

The Dandy Warhols zetten vanavond een prima prestatie neer voor een enthousiast publiek dat deze zomer de Amerikanen zal moeten missen. Ze staan in Europa in elk geval wel geboekt voor onder andere Frequency Festival en Rock en Seine.

< Catherine Gysels >

De setlist:

  1. Be-In
  2. We Used To Be Friends
  3. Not If You Were The Last Junkie On Earth
  4. I Love You
  5. Good Morning
  6. The Last High
  7. I Am Free
  8. Holding Me Up
  9. Enjoy Yourself
  10. Sad Vacation
  11. You Come In Burned
  12. Well They‘re Gone
  13. Every Day Should Be A Holiday
  14. The Autumn Carnival
  15. Bohemian Like You
  16. Get Off
  17. Horse Pills
  18. Wasp In The Lotus
  19. Godless
  20. Country Leaver

Bis:

  1. Boys Better


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter